Psihoterapia cognitiv-comportamentală

Psihoterapia cognitiv-comportamentală (TCC) combină elementele terapiei comportamentale şi ale terapiei cognitive, pornind de la ideea că răspunsurile comportamentale și emoţionale la anumite evenimente sau situaţii nu sunt cauzate direct de acestea, ci de percepțiile şi interpretările făcute asupra acestor evenimente şi situaţii.

Abordarea cognitiv-comportamentală

Abordarea cognitiv-comportamentală este orientată către probleme și vizează atenuarea simptomelor patologice, ceea ce duce la o ameliorare a funcţionării comportamentale sau la o remisiune totală a unei tulburari psihiatrice. Accentul se pune pe comportamentele problematice, cognițiile maladaptive și emoțiile însoțitoare, dar şi pe stabilirea unor obiective clare în demersul terapeutic .

Avantajul terapiei cognitiv-comportamentale

Avantajul acestei terapii este faptul că pacientul este implicat activ în procesul terapeutic, tehnicile sunt însuşite şi aplicate de către clienţi atât în terapie cât și în viața lor privată, astfel efectele pozitive se menţin și după întreruperea terapiei.

Psihoterapia ii ajuta pe oameni sa-si schimbe anumite comportamente cu altele mai eficiente si mai benefice pentru ei si clarifica aspecte din viata lor care pot cauza stari conflictuale.

In viata oricarui om exista momente in care se simte nefericit, nemultumit de viata pe care o are, este anxios si ingrijorat sau blocat intr-o anumita situatie din care vrea sa iasa. 

Cand o persoana se simte intr-un impas din care nu poate iesi singur si nici sprijinul celor apropiati nu ii este de folos, este important sa apeleze la un ajutor specializat.

Cu ajutorul psihoterapiei oamenii reusesc sa depaseasca blocaje generate de situatii din trecut si isi creaza strategii noi de a face fata situatiilor in care se gasesc.

La începutul terapiei, clientul și terapeutul discută obiectivele și așteptările clientului, delimitând concret rezultate observabile care indică atingerea fiecărui obiectiv. Pe baza acestor obiective și așteptări, un plan de terapie este dezvoltat și prezentat clientului. În TCC, terapeutul și clientul colaborează împreună într-un mod transparent.

Terapia cognitiv-comportamentală este o terapie de scurtă durată care şi-a dovedit eficienţa atât în dezvoltarea şi autocunoaşterea personală, cât şi în tratarea unei game diversificate de probleme psihice, cum ar fi: depresia, anxietatea, atacul de panică, furia, problemele de cuplu, abuzul sau dependenţa de substanţe, fobiile, tulburările de alimentaţie și tulburările de personalitate.

Terapeutul este privit ca un expert în tehnicile de terapie și în psihopatologia comportamentului maladaptiv, iar clientul este privit ca un expert în propria viață și în prezentarea problemelor. Importanța acestei relații colaborative este evidențiată prin monitorizarea continuă a gândurilor, comportamentelor și emoţiilor, pe care clienții sunt rugați să o facă (prin sarcinile pentru acasă și prin exercițiile din sesiune) și prin rolul activ pe care îl au clienții în timpul sesiunilor de terapie. 

Terapeutul TCC joacă un rol educațional ca şi antrenor de abilități, având o atitudine directivă, dar și una de susținere și empatică. Relaţia terapeutică este folosită pentru a crea un mediu în care clientul poate învăța să răspundă într-un mod diferit la o stare emoțională, pentru a reduce astfel simptomatologia problematică.